Opozícia sa s Ficom vo štvrtok stretne, mala by byť kompletná

12.06.2012 Bratislava

Bratislava 12. júna (TASR) - Lídri opozície prijali pozvanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na rokovanie za okrúhlym stolom. Na stretnutí budú hovoriť o návrhoch na konsolidáciu verejných financií, o súčasnej situácii v eurozóne a o postojoch jednotlivých strán k ratifikácii tzv. trvalého eurovalu (EMS).

Predseda vlády sa so šéfmi ostatných parlamentných strán stretne v salóniku predsedu Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (14.6.) o 10. hodine. Na rokovanie sa chystajú zástupcovia všetkých piatich opozičných strán. SaS mieni prezentovať konkrétne návrhy ako ušetriť potrebné financie, Most-Híd predstaví svoje stanoviská po rokovaní, pred stretnutím sa veľmi nevyjadruje ani SDKÚ-DS. Účasť však potvrdila rovnako ako ostatné strany.

Kresťanskí demokrati plánujú za okrúhlym stolom hovoriť o opatreniach, ktoré chystá Ficova vláda. "Chceme diskutovať o jej návrhoch a poukazovať na dôsledky, ktoré budú mať negatívny vplyv nielen na slovenskú ekonomiku, ale aj na všetky skupiny obyvateľstva," povedal pre TASR hovorca KDH Matej Kováč.

Na rokovaní by nemali chýbať ani Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Ich účasť ešte musí odobriť klub, urobiť tak má v stredu 13. júna. Šéf klubu Jozef Viskupič ale pre TASR povedal, že obyčajní majú ambíciu vyjadriť sa k otázkam, ktoré Fico uvádza v pozvánke. Viskupič zároveň spochybňuje Ficov dobrý úmysel rokovať s opozíciou. "Staviame sa veľmi skepticky k tomu, či premiér Robert Fico koná v dobrej viere a zaujímajú ho názory opozície, alebo chce jej názory len bagatelizovať," povedal pre TASR.

Prípravu pozvánky avizoval šéf exekutívy už minulý týždeň. Opozícia podľa neho nepredstavila reálnu alternatívu na znižovanie deficitu, napriek tomu sa však s nimi chce ešte osobne stretnúť a opýtať sa, či majú návrhy, ktoré by priniesli do rozpočtu 300 miliónov eur v tomto roku a 1,5 miliardy eur v roku 2013. "Ak majú jasnú alternatívu, majú právo hovoriť na všetko z našej dielne nie. Ale ak nemajú nič, to sú smiešne sumy, pokiaľ ide o celkové ozdravovanie, potom ich legitimita kritizovať a hovoriť na všetko nie, je veľmi nízka a blížiaca sa nule," vyhlásil v piatok (8.6.) Fico.

Predsedu Európskej rady (ER) Hermana Van Rompuya dnes premiér SR uistil, že jeho vláda nevidí žiadny zásadný dôvod na odkladanie ratifikácie trvalého eurovalu. Pre získanie širšej politickej podpory však chce hovoriť s predsedami opozičných parlamentných strán aj o tejto téme. Medzinárodnú zmluvu aj príslušnú legislatívu však môže vládny Smer-SD schváliť aj sám, keďže má v 150-člennom parlamente väčšinu 83 hlasov.
 

Vyberte región